Zmeura 39 kcal

Zmeura (rubus idaeus) este cultivată de pe vremuri şi la noi in ţară, în mediu natural se găseşte mai ales în zona montană. Are nenumărate soiuri. Este unul dintre cele mai cunoscute fructe utilizate în deşerturi, dulciuri, dar are şi efecte curative importante.

Ceaiul de zmeură se aplică des datorită efectului de curăţire a sângelui, dar ajută şi în infecţia ganglioanelor de la gât. Asemenător cu murele, se cunoaşte şi un efect uşor antibacterial. Conţinutul energetic al zmeurii este relativ scăzut , dar conţine şi vitamina A, B si C. Din punct de vedere al substanţelor minerale are un cunţinut important de potasiu.
Deoarece zmeura este un fruct foarte sensibil, trebuie să fim foarte precauţi la cumpărare - dacă este vorba de produse comercializate la tavă merită să ne uităm şi la boabele ce se află dedesubt. Îşi pierde foarte rapid calităţile, dacă este total copt poate fi păstrat doar cîteva zile în frigider. Procedeul cel mai sigur este de a nu păstra zmeura în oală ci pe o tavă, împrăştiată. Dacă vrem să-l păstrăm mai multă vreme, zmeura poate fi tratată foarte bine prin congelare rapidă.
Zmeura poate fi preparată în multe feluri, dar domeniile ei de aplicare se limitează în primul rând la deserturi, dulciuri. Deoarece este nu numai delicios ci şi frumos, poate fi un excelent element decorativ pentru alte mâncăruri. Cel mai delicios este dacă îl consumăm proaspăt spălat - chiar fără adaos de produse de lapte şi îndulcitori.

0 comments:

Trimiteți un comentariu