Cardamomul

Este o planta perena, cu aspect de tufa, inrudit cu ghimbirul. Atinge circa 2-5 metri inaltime. Radacina este reprezentata de un rizom puternic. Frunzele, de culoare verde-inchis au 30-50 cm lungime si 5-15 cm latime. Lastarii cu frunze cresc de la baza plantei, de la nivelul solului. Florile sunt albe cu vinisoare purpurii. Semintele colorate in verde sau brun-negricios sunt cuprinse intr-o capsula, a carei lungime variaza intre 5-20mm in functie de varietate, cea verde fiind mai scurta si cea neagra mai lunga.

In zonele cu climat tropical, exista adevarate plantatii de cardamom unde rizomii sunt plantati la distante de 3 metri unii de altii pentru a se evita sufocarea plantelor cand ajung la maturitate. Intre octombrie si decembrie plantele sunt culese pentru a se evita craparea si scuturarea capsulelor care contin semintele.Ulterior aceste capsule se usuca natural, la soare. Condimentul cardamom se obtine din aceste seminte inchise in fiecare capsula. Intrucat semintele isi pierd relativ repede puterea aromei este recomandata achizionarea capsulelor care se desfac in momentul utilizarii semintelor. Nu se recomanda pastrarea semintelor mai mult de 6 luni de la scoaterea lor din capsule intrucat acestea isi pierd aproape in totalitate proprietatile organoleptice. Aroma cardamomului este una extrem de puternica, amintind de un amestec de eucalipt, camphor si lamaie. Egiptenii mestecau semintele pentru a-si curata dintii iar vechii greci si romani il utilizau ca parfum.
In timpurile noastre cardamomul este inclus in categoria condimentelor scumpe, fiind depasit probabil doar de sofran.
Din acest motiv uneori adevaratul cardamom care provine din planta Elettaria cardamomum este inlocuit cu diferite surogate precum: cardamomul de Siam, cardamomul de Nepal, cardamomul de Java, etc.
Elettaria cardamomum provenit din India se intalneste in doua varietati si anume: Elettaria cardamomum var. Malabar si Elettaria cardamomum var. Mysore. Dintre acestea se pare ca varietatea Mysore contine o cantitate mult mai mare de cineol si limonen si este mult mai aromata.
Cardamomul este utilizat preponderent in bucataria indiana si ocazional in cea arabeasca, in diverse sortimente de deserturi si bauturi. Arabii il utilizarea si pentru aromatizarea cafelei iar rusii il folosesc la obtinerea unui lichior mai special.
Datorita pretului sau destul de ridicat, acest condiment este utilizat cu ocazia festivitatilor si cu ocazia diferitelor sarbatori. In aceste momente in unele zone se prepara celebrul "punch cu cardamom", deserturile si fripturile de peste si de miel.

0 comments:

Trimiteți un comentariu