Plante medicinale: Busuiocul de camp (Prunella vulgaris)

In traditia populara:
Cataplasmele cu frunze taiate, tinute in undelemn, se puneau pentru a alina durerile de cap. Amestecate cu frunze de floarea vaduvelor (Succisa pratensis), se intrebuintau contra buboaielor si antraxului.
Ceaiul si decoctul se lua in boli de gura si de gat, precum si contra diareei.
Se mai folosea ca afrodiziac singura sau cu dumbat ( Teucrium chamaedris) si corzile vanatorului.

Compozitie chimica:
partile aeriene contin tanin, rezine, rutozid, hiperozid, substante amare, ulei volatil, saruri minerale, etc.

Proprietati:
diareice, antiinflamatorii, antitusive, cicatrizante, antibiotice.

Forme de preparare:
* Infuzie- 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se poate indulci cu miere daca nu aveti diabet. Se poate consuma 3 cani pe zi.
* Pulbere; de planta uscata obtinuta cu rasnita de cafea. Se va pune un varf de cutit, pana la o lingurita sub limba de 3 ori pe zi. Se tine timp de 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.
Tot acest praf se poate utiliza pentru prepararea unei creme care se face cu o parte planta si o parte grasime (unt , sau untura) Se va freca si se omogenizeaza. Se aplica extern de 2 ori pe zi in strat subtire. Se poate face in amestec si cu praf de sunatoare sau de tataneasa cand va fi mai eficienta.
* Tinctura: 1 parte praf si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se tine 15 zile apoi se strecoara. Se va folosi cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat in putina apa.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:
amigdalita, anorexie, astma, bronsita, bube, colici, colita, diaree, faringita, furuncule, gastrita, guturai, hemoroizi, infectii urinare, laringita, migrene, meteorism, raguseala, rinite, stimularea functiei sexuale, tuse,

1 comments:

Anonim spunea...

foarte eficiente

Trimiteți un comentariu