Ayurveda

Cu cat ne apropiem mai mult de natura, mancam sanatos, gandim constructiv si folosim terapii naturiste, cu atat inaintam catre asa numita " era ecologica". Una dintre caile de a avea o viata sanatoasa este si Ayurveda- medicina indiana a spiritului si a trupului bazata pe plante medicinale, presopunctura, Yoga si Jyotish ( astrologie vedica).

Cu o traditie de peste cinci milenii, Ayurveda se traduce prin " stiinta vietii' si are ca scop mentinerea armoniei intre toate componentele organismului uman privit ca entitate materiala, energetica si spirituala. Din punct de vedere ayurvedic, viata este o combinatie de simturi, ratiune, trup si suflet. Atat sanatatea, cat si boala sunt stari ale aceluiasi sistem, corelate cu starea de echilibru, respectiv cu cea de dezechilibru a microcosmosului individual. Medicina ayurvedica se practica pe tot mapamondul , iar vanzarile ceaiurilor si medicamantelor depasesc anual 100 milioane dolari.

Printre bolile care se trateaza cu preparatele ayurvedice se numara- artritele, diabetul, herpesul, probleme ale pielii, astmul, afectiuni digestive, afectiuni cardiorespiratorii, ale glandei tiroide, ale cailor urinare, psoriasis, obezitate. De asemenea, amelioreaza simptomele menopauzei, diminueaza strsul si te ajuta sa te lasi de fumat, reinstaleaza echilibrul hormonal, regleaza functiile ficatului si ale prostatei.Ayurveda se aplica si in tehnici pentru frumusete si spa, in programul atletilor, in masaj, in terapia culorilor si a pietrelor pretioase.
Multe dintre afectiunile de care suferim se datoreaza alimentelor consumate. De exempplu, unele legume si fructe ( varza, prazul, rosiile, telina , pepenii) au efect deshidratant sau diuretic, favorizandu-i pe cei care vor sa slabeasca. Insa persoanele slabute se pot constipa consumand aceste alimente. Fiecare fel de mancare contine cinci elemente, iar in functie de proportiile fiecarui element se instaleaza echilibrul sau dezechilibrul mocrocosmosului individual. Cei care prefera un singur fel de mancare, se " otravesc" inconstient.

Acest sistem se bazeaza pe echilibru dintre cinci elemente naturale ( eter, aer, fos, apa si pamant). Echilibrul elementelor ramane intact cu ajutorul a trei forte numite " doshas": vata ( ii corespund eterul si aerul ), " Pitta" ( ii corespund focul si apa) si Kapha ( ii corespund apa si pamantul). In categoria Vata se inscriu cei ageri, inteligenti si usori iritabili, in Pitta intra cei pasionali, iar Kapha este a iubaretilor si a celor cu probleme de greutate. Majoritatea oamenilor au cate ceva din fiecare " doshas". De exemplu, o persoana care este influentata mai mult de " Pitta" ( foc) mananca preponderent condimentat, acru si sarat, pantru a mentine caldura in corp. Uneori are accese de furie , de agresivitate, stres, egoism, iar sanatatea poate fi disturbata de toxinele din sange, infectii, maladii, boli de piele. Dar, consumand alimente dupa regulile ayurvedice ( au efect asupra trupului, cat si a spiritului0, " focul" poate fi domolit, iar sanatatea se amelioreaza.

Ceaiuri Ayurveda

Ceai pentru femei active- este special conceput pentru femeile care sustin activitati intense si solicitante. Este fin si dulceag si revitalizeaza organismul. Contine ghimbir, chimen dulce, ienupar, coji de portocale, scortisoara, lemn dulce si radacina de papadie.

Ceai pentru barbati activi- amestec ayurvedic special creat pentru a veni in ajutorul barbatilor activi. Contine menta, scortisoara, nucsoara, rozmarin, roscove, lemn dulce, salcie, piper negru, cuisoare si radacina de sarsaparilla.

Ceai Yoga- acest ceai face parte din "patrimoniul" national al Indiei, este consumat din cele mai vechi timpuri si are efect energizant si tonifiant. Poate fi preparat cu apa sau lapte si este foarte aromat. Contine scortisoara, petale de maces, ghimbir, cuisoare, piper negru si nucsoara.

Ceai Vata- elimina senzatiile de neliniste si starile de anxietate. Acest ceai este recomandat cand afara este frig si aer uscat. Contine lemn dulce , ghimbir si cardamom.

0 comments:

Trimiteți un comentariu