Caderea parului

Se accepta faptul, ca majoritatea barbatilor isi pierd mai devremea sau mai tarziu podoaba capilara, dar aceasta problema poate fi intalnita si la femei, indiferent de varsta. Uneori poate fi o problema simpla trecuta cu vederea, dar se poate transforma si intr-o problema medicala.
Cea mai comuna forma de caderea a parului printre femei este “telogen effluvium”, ce se manifesta prin caderea difuza sau concentrata a firelor de par de pe scalp sau din alte zone ale corpului. Aceasta este de obicei o reactie a organismului la un stres intens, cauzata de sistemul hormonal sau pur si simplu de o reactie la medicamente. In aceste conditii poate apare brusc la orice varsta, se poate remedia singura dupa maximum 6 luni sau, la unele persoane, poate deveni o problema cronica.
Din fericire este o problema ce se remediaza in timp fiind relationata cu ciclul de crestere al firelor de par (exista 3 faze: anagen - faza de crestere, aproximativ 85% dintre firele de par sunt in aceasta faza si poate dura intre 2 si 6 ani; catagen – faza de tranzitie, in care foliculul se reduce la aproximativ 1/6 din lungimea totala si telogen- este faza latenta ce dureaza de obicei pana la 6 samptamani, firul de par nu creste, ramane atasat de folicul, 15% dintre fire se gasesc in aceasta faza). Stresul poate determina ca un numar mult mai mare de fire sa intre in faza telogen, ca 3 luni mai tarziu sa se piarda.
O alta problema intalnita este “alopecia androgenetica” – este o afectiune relationata cu nivelul hormonilor din organism. Este determinata si de predispozitia genetica, ce este transmisa fie de tata fie de la mama. Alopacia androgenetica afecteaza in jur de 50% dintre barbati, si femei cu varste de peste 40 de ani (studiile indica ca 13% dintre femei acuza probleme de pierdere a firelor de par inainte de menopauza, apoi femeile ajunse la varsta a treia, peste 65 de ani sunt in procent de 75% afectate).
Cauza principala este dihidrotostesteronul - aparţine clasei de compuşi androgeni, denumită şi hormoni androgenici sau testoizi; excesul acestui metabolic biologic activ cauzeaza pierderea completa sau rarirea parului. La femei se manifesta in principal prin scaderea volumului sau rarirea firelor de par in zonele laterale sau in crestetul scalpului. In unele situatii firele se pot reface complet, partial sau nu se mai refac deloc (pentru luni sau chiar ani)
Mituri false despre caderea parului la femei:
este cauzata de spalarea des si excesiva a podoapei capilare;
este cauzata de periaj si coafare zilnica;
utilizarea vopselelor permanente poate duce la pierderea firelor de par;
purtarea des de palarii te poate afecta;
daca iti razi firele de par, acestea vor creste mai groase;
exista intotdeauna un leac miraculous care te va ajuta.
Dupa o mica cercetare pe internet vei gasi o multitudine de produse ce promit sa faca mai multe decat te-ai putea astepta, de la lotiuni naturale cat se poate de ciudate pana la diferite mecanisme.
Primu lucru inteligent ce trebui sa il faci este sa uiti de miturile false ale problemei tale, apoi trebuie sa tii cont de cateva optiuni:
- multe dintre probleme sunt temporare, fa un control amanuntit al starii tale de sanatate pentru a te putea trata adecvat;
- evalueaza daca exista probleme asemanatoare in familie;
- nu accepta sa folosesti produse neatestate, doar ca au parte de mare publicitate;
- accepta schimbarea si traieste cu ea, poti opta pentru tratamente cosmetice cum sunt mesele sau perucile, poti incerca terapii medicale sau chiar poti sa recurgi la chirurigie .

0 comments:

Trimiteți un comentariu