Dieta Pritkin

Este o dieta ale carei principii au fost concretizate in anii 50, inventatorul dietei, Nathan Pritikin, a fost diagnosticat în anii ’50 cu o boală de inimă. Curând după aceea, el a trecut la o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre şi a început un program de exerciţiii fizice moderate.

Nu este genul de dieta care sa promita perderea a 10 kilograme in nici 7 zile.

Este o dieta sanatoasa preferata si recomandata de specialistii in nutritie.
Principiile dietei Pritkin:

* Dieta Pritkin are la baza principiile unui stil de viata sanatos, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si in ceea ce priveste activitatea fizica.
* In viziunea lui Pritkin, alimentele permise in dieta sunt impartite in 3 categorii: alimente bune, alimente foarte bune si alimente benefice.
* Alimentele permise au o "concentratie calorica" scazuta, sunt foarte bogate in vitamine, minerale, fibre si apa: legume si fructe (care se pot consuma la discretie), cereale integrale, fructe si carne slaba.
* Sunt interzise alimentele bogate in grasimi si carbohidrati.
* Sunt interzise alimentele cu "concentratie calorica" mare: in aceasta categorie sunt incluse in special alimentele foarte prelucrate si rafinate, produsele de patiserie, grasimile, semipreparatele.
* Este interzis cu desavarsire consumul de alcool.
* Este permisa cafeaua, dar in cantitati foarte reduse, pentru cei care nu pot opta pentru varianta decofeinizata.

Dieta Pritikin recomandă consumul a 6-7 mese pe zi. Acestea constau în general din legume şi fructe, care se pot consuma fără restricţii. Dieta exclude totalmente zahărul, aproape toate sursele de proteine animale şi cerealele procesate. Pe lângă dietă, programul recomandă exerciţiile fizice regulate, şi anume cel puţin 45 de minute de mers pe jos în fiecare zi.

0 comments:

Trimiteți un comentariu