Pepenele galben

Nu este de mirare ca pepenele galben este unul dintre cele mai consumate fructe din lume, deoarece are o aroma si savoare aparte si un numar foarte mic de calorii. Pepenele galben este o sursa excelenta de vitamina A deoarece contine beta-caroten, care odata ajuns in organism poate fi transformat in vitamina A.



Beneficii asupra sanatatii
Previne afectiunile ochilor
O felie potrivita de pepene galben are numai 56 de calorii, dar iti asigura 103,2% din necesarul de vitamina A. Atat, vitamina A cat si beta-carotenul sunt importanti nutrienti pentru vedere. Astfel, potrivit studiilor femeile care au o dieta bogata in vitamina A prezinta un risc redus de a dezvolta cataracta. Studiile arata ca riscul poate fi redus cu 39% pana la 50%

De asemenea, beta-carotenul a fost subiectul de cercetare si in privinta prevenirii cancerului.

Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii plamanilor. Daca este fumator activ sau esti expus/a fumului de tigara este indicat sa ai o dieta bogata in vitamina A, deoarece un carcinogen care se gaseste in tutun, benzo apirene, este cauza deficitului de vitamina A din organism.


Ajuta sistemul imunitar
De asemenea, trebuie mentionat ca pepenele galben este o sursa buna si de vitamina C. Astfel, in timp ce beta-carotenul si vitamina A sunt antioxidanti solubili, vitamina C functioneaza ca antioxidanti solubili in zonele organismului care contin lichid.

Deci, prin continutul de beta-caroten si vitamina C, pepenele galben ofera protectie organismului impotriva leziunilor provocate de radicalii liberi. Trebuie stiut ca vitamina C joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii sistemului imunitar.

Vitamina C stimuleaza globulele albe in lupta cu infectiile, putand distruge direct orice bacterie si virusuri si regenereaza vitamina E dupa ce a fost facuta inactiva de radicalii liberi.

Producator natural de energie
Este indicat sa consumi pepene galben si pentru continutul semnificativ de potasiu, vitamina B6, fibre si vitamina B3. Combinarea acestor substante nutritionale fac din acest fruct un producator direct de energie, care de asemenea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

Selectarea si pastrarea
Sunt mai multe indicii care te pot ajuta sa iti dai seama daca un pepene galben este copt. Daca lovesti pepenele galben cu degetele si se aude un ecou inseamna ca pepenele a trecut primul test. Alege un pepene care pare greu dupa marime, si nu are pete.

Pepenele galben este atat de parfumat incat ii poti testa aroma chiar si prin coaja, iar dupa ce l-ai taiat este bine sa il impachetezi in folie plastic pentru a nu-ti inmiresma tot frigiderul.

De asemenea, iti poti da seama daca fructul este copt dupa culoarea cojii, deoarece are loc un proces similar ca in cazul frunzelor cand din verzi devin rosii apoi galbene dupa care brune - cauzele schimbarii culorii fiind disparitia clorofilei, cea care da frunzelor si fructelor culoarea verde.

Pepenele trebuie pastrat la temperatura camerei numai daca este intreg si nu este copt in totalitate. Daca lasi o felie de pepene galben la temperatura camerei timp de cateva zile vei observa ca fructul este foarte moale si zemos.

In cazul in care pepenele sta la temperatura camerei mai mult de 2-4 ore si nu este consumat, se considera ca nu mai are toate proprietatile nutritive si trebuie aruncat. Un risc primar portit din situatia de mai sus implica contaminarea cu Salmonella. Pentru siguranta si pentru pastrarea pepenelului se recomanda ca acesta sa fie taiat bucati si tinut la frigider tot timpul.

Pepenele galben nu se regaseste in lista alimentelor alergice si pana in prezent nu se stie daca contine cantitati masurabile de substante toxice cum ar fi: oxalati, purine sau gointrogeni, si de asemenea, nu este inclus In Grupul de Lucru al Mediul, o organizatie a mediului care a prezentat "ghidul produselor care contin pesticide", unde se gasesc cele 12 alimente care prezinta adesea pesticide.

Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti trebuie ca fructul sa fie bine copt, universitatea din Innsbruck, Austria, in urma unui studiu sustine ca fructele cu cat sunt coapte mai bine cu atat au o cantitate mai mare de antioxidanti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu