Pana la lasarea serii de JUNNOSUKE YOSHIYUKI

Pana la lasarea serii
de JUNNOSUKE YOSHIYUKI

Un barbat in varsta de 40 de ani, Sasa, si o tanara de 22 de ani, Sugiko: doi amanti care se intalnesc prin cafenele, restaurante si hoteluri clandestine. Rafinata si complexa, relatia lor erotica este marcata de o puternica interdictie: vrand sa-si pastreze virginitatea, tanara refuza penetrarea. Frustrat si excitat in acelasi timp, Sasa incepe sa o banuiasca pe Sugiko si sa caute tot felul de dovezi ale minciunii si inselatoriei. Ea se poarta ambiguu, devine din ce in ce mai enigmatica si de neinteles.
Un roman frumos si crud deopotriva, de un erotism sublim si puternic, care evita insa cu maiestrie pornografia.


Junnosuke Yoshiyuki (1924–1994) este considerat in Japonia unul dintre cei mai importanti scriitori ai celei de-a „treia generatii . Si-a inceput studiile la Universitatea din Tokio, fara sa le poata finaliza, din motive financiare. A publicat atat romane, cat si proza scurta si eseuri si a luat numeroase premii, in ciuda criticilor negative primite pentru tematica erotica a textelor sale. A scris despre prostitutie, homosexualitate, sado-masochism, fetisism si a tradus in japoneza opera lui Henry Miller.
A obtinut: Premiul Akutagawa (Aversa, 1954), Premiul Tanizaki (Camera neagra, 1969) si Premiul Noma (Pana la lasarea serii, 1978, roman care s-a bucurat de o ecranizare de succes in Japonia).

0 comments:

Trimiteți un comentariu