Plante medicinale: Banutei (Bellis perennis)

In traditia populara:
-se folosea ca leac in bronsite. Planta se spala, se pisa, se storcea, iar sucul obtinut se amesteca cu zahar candel si se lua de mai multe ori pe zi. Unii o fierbeau bine acoperita, decoctul il amestecau cu miere si preparau un sirop din care luau 1-2 linguri pe zi contra bronsitei cronice.

Compozitie chimica: saponine, substante tanante, mucilaginoase, ulei eteric.
Actiune farmaceutica: produce o lubrifiere a sputei, usureaza respiratia se indica mai ales la bolile aparatului respirator. De asemenea este diuretica, ajuta chiar la diferite afectiuni la refacerea celulara.

Mod de preparare:
- se pot consuma proaspete in salate de cruditati taiate marunt. Se mai pot taia crude sau uscate marunt si se amesteca cu miere. Se iau in acest caz cate o lingurita de mai multe ori pe zi.

Ceai: 1 lingurita de flori maruntite la 100 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
In cazul in care se va folosi extern se va dubla cantitatea de planta.
Este bine ca dupa 15 zile de tratament sa se faca o pauza de 15 zile.

Unguente:
- la 100 g grasime (untura de porc, unt fiert inainte pentru indepartarea impuritatilor) se va adauga 50 g de planta macinata fin.
Se fierbe timp de 3 ore pe baia de apa. Se strecoara calda, apoi se pune la rece in cutiute mici. In cazul in care se doreste sa fie mai consistenta se poate adauga putina ceara de albine incalzind din nou tot pe baie de apa pentru topirea cerii. La racire se va mesteca bine pentru ca are tendinta sa se stratifice.
In aceasta crema se poate pune putin propolis brut (10-- 20 g) si se topeste din nou, amestecand pana la racirea complecta. Se va tine la rece in cutiute mici.

Tinctura- - o parte planta macinata se va pune intr-o sticla care are capac ermetic. Se mai adauga 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine la temperatura camerei timp de 15 zile agitand zilnic de mai multe ori. Se strecoara, se pune in recipiente mai mici inchise ermetic. Se poate folosi timp de 2 ani, daca a fost pastrata la rece, bine inchisa.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:
- abcese, ascita, astma, balonari, bronsite cronice si acute, boli la buze, cancer pulmonar, sau san, ciroza, comotii cerebrale, constipatie, dureri de cap, edeme inflamate, digestie lenta, furuncule, gaze intestinale, hepatite, insuficienta renala, intoxicatii, iritatiile pielii, litiaza renala cu urati, micoze, migrene, ochi inflamati, pemfigus, pete pe fata, pleoape inrosite, porfirie, rani, reumatism, tumori, tuse.

0 comments:

Trimiteți un comentariu